Dubai en Oman December 2017 Fotoboek GPS Gegevens

 

Dag 1              Donderdag 14 december 2017, Nederland naar Dubai

Zelfs voor ons erg vroeg op staan vandaag, om 2.15 staat de wekker, zodat we om 3.45 de auto kunnen parkeren op Schiphol lang parkeren. Om 4 uur zijn we ingecheckt en hebben we alle tijd om rustig te ontbijten. Netjes op tijd om 6 uur begint het boarden, daarna moeten we nog wel even geduld hebben omdat het vliegtuig eerst langs het de-icingstation moet. Rond 7.15 uur gaan we de lucht in, een rustige vlucht, met vooral boven Turkije erg mooi uitzicht over besneeuwde bergen. Na 6,5 uur vliegen landen we om 16.45 lokale tijd op Dubai. De stempel in het paspoort en de bagage gaan heel snel, helaas gaat het ophalen van de auto niet zo snel… Eerst bijna een half uur wachten tot er iemand van Budget op deze terminal is, waarna deze persoon na wat bellen toch adviseert dat in de spits het nu het snelste is dat wij een taxi nemen naar de Terminal waar we wel de huurauto kunnen halen. Dus in een taxi, gelukkig tegen de drukte in een kwartiertje naar Terminal 1, waar er discussie is over de kosten voor de periode in Oman, na contact met de tussenpersoon betalen we extra met de garantie dat we de extra kosten terug krijgen. Ondertussen is het 19 uur als we eindelijk met een hele grote Chevrolet 4x4 van de luchthaven kunnen wegrijden. Het is gelukkig niet ver rijden naar het hotel, wel even zoeken met het navigeren op de grote snelwegen van Dubai. We overnachten in Villa Rotana, een luxe hotel vlakbij de metro en Burj Khalifa, een mooie hele ruime kamer met prachtig uitzicht op de hoogste toren.

 

Dag 2              Vrijdag 15 december 2017, Dubai

Via internet hebben we om 9.30 kaartjes gereserveerd voor Burj Khalifa, om 8.45 vertrekken we naar ons idee ruim op tijd, voor een bezoekje aan deze hoogste toren. We waren van plan heel lui één halte met de metro te doen, maar die blijkt hier voor 9 uur nog gesloten te zijn… Dat wordt dus toch gewoon lekker lopen. Bijna bij de toren lopen we richting fonteintjes echter dit blijkt niet de juiste ingang te zijn, oeps nu wordt het toch wel haasten om nog op tijd te zijn, want we mogen alleen aan een andere kant, via het winkelcentrum de toren in. Via een bijzondere wandelroute via de parkeergarage van de toren, komen we nog precies op tijd via het grote winkelcentrum uiteindelijk bij de ingang van de toren. Hier hebben ze er een mooie tentoonstelling met muziek van gemaakt om via vele gangen uiteindelijk bij de lift uit te komen. De lift brengt je in zeer korte tijd en bijna ongemerkt naar de 124e verdieping van het gebouw, ook de lift is een mooie show met licht/ muziek. Vanaf de 124e en 125e verdieping een mooi uitzicht over Dubai heen, het is de moeite waard om op tijd te zijn, want het wordt al snel drukker op de uitzicht platformen. Via de grootste lift (die ook naar de 148e verdieping gaat) gaan we van de 125e verdieping weer terug naar beneden, hier wordt een leuk filmpje vertoond tijdens de supersnelle rit naar beneden. Daarna lopen we rond door het indrukwekkend grote Dubai Mall, langs de waterval, de ijsbaan en een mooi groot Aquarium met haaien en roggen. We lopen naar de metro die nu gelukkig wel open is en nemen een stukje de rode en daarna de groene metro lijn naar Bur Dubai, het oudere deel van het stadscentrum. We stappen uit op Al Fahidi en lopen door Al Fahidi historical neighbourhood, met mooi gerestaureerde woningen, de grote moskee en een fort, we lopen langs de ‘Creek’ en daarna door een leuk maar wel heel toeristische souk (marktje). We lopen nog een stukje verder langs het water, hier is het rustiger, we kunnen door restauraties niet helemaal naar heritage village lopen. We lopen weer een stukje terug en nemen dan een ‘Abra’ om heel goedkoop het water over te kunnen steken met een klein pontje. Aan de andere kant van het water, lopen we een rondje over de specerijen en de goudsouk. Daarna nemen we weer de metro nu naar het Palmeneiland, waar we de Monorail nemen naar het mooie luxe hotel aan het einde van het eiland, hier komen we aan als het net donker is. We lopen een klein stukje over de boulevard, langs het mooi verlichte luxe hotel en nemen dan de monorail en daarna de tram en metro. We gaan weer terug naar Dubai Mall voor de fonteinshow die in het donker gehouden wordt. Wij zijn niet zo van het massale, maar deze show met muziek, licht en indrukwekkend hoge dansende fonteinen is toch wel erg mooi. Een lange mooie dag in Dubai, de afstanden vallen ondanks de metro die erg handig is, toch nog wel tegen hoe lang je bezig bent om ergens te komen.

 

Dag 3              Zaterdag 16 december 2017, Dubai naar Sohar (Oman)

Rond 10.30 uur vertrekken we richting Sohar, via de E44, eenmaal het drukke stadscentrum uit, zien we al snel steeds meer zand. De omgeving wordt steeds mooier met zandduinen en grazende dromedarissen. Vanuit de woestijn wordt het landschap steeds bergachtiger richting Oman, met af en toe een palmbomen oase. Bij Hatta is de enige plek waar toeristen de grens over mogen, een bijzonder grensovergang, als we na 2 posten denken er te zijn, blijken we net Dubai uit te zijn, en is het nog 2 controle posten om Oman weer in te komen. Bij Oman moeten we de auto uit om het visum ed in orde te maken, dit gaat redelijk vlot en na nog een korte laatste check kunnen we verder rijden naar Sohar. Hier overnachten we in het voor ons super de luxe Sohar Crowne Plaza, dat er van buiten erg mooi Oosters uit ziet, ook hier een prima mooie ruime kamer. We rijden nog een stukje verder naar Sohar Fort waar we een klein rondje maken langs het fort, de moskee en over het strand, daarna eten we een hapje in 1 van de foodcourts in een shopping mall. We rijden terug in de regen, met in de verte onweer, de voorspelling van morgen is ook heel veel regen….

 

Dag 4              Zondag 17 december 2017, Sohar naar Jebel Shams

We genieten van een erg lekker en uitgebreid ontbijtbuffet voordat we in de stromende regen richting de bergen rijden, hmmm daarom hadden we geen vakantie naar het ‘zonnige’ Oman geboekt… Het eerste stukje rijden we langs de kust, daarna nemen we de afslag naar 8 het binnenland in. Het valt op dat er verspreid over kleine dorpjes, langs de weg, heel veel prachtige grote huizen, gebouwd in Oosterse stijl, staan en natuurlijk vele mooie moskees. We snappen nu de waarschuwingsborden om te stoppen als het water boven een bepaalde hoogte staat als we al snel kleine riviertjes zien ontstaan op stukken waar de weg iets lager ligt. De route vandaag is prachtig, ondanks de vele (regen)wolken krijgen we toch een aardige indruk hoe en afwisselend de natuur hier is. We willen een bezoekje brengen aan de ‘Behive tombes’, we zien vanaf de weg op een bergje wel wat oude stenen vormen staan waar de tombes zouden moeten liggen. We rijden/ lopen hier even rond maar een bordje/ ingang is niet direct te vinden en in de stromende regen is langer zoeken ook niet heel aantrekkelijk dus maken we van een afstandje een foto. Via een klein stukje track rijden we verder naar Sama heights resorts, hier komt de 4WD wel van pas, want op sommige steile stukjes heeft de regen het pad toch wel erg glibberig gemaakt… Naar het ‘resort’ toe nog een klein stukje onverharde weg, deze weg is prima te rijden. We overnachten hier in een soort bungalow, van buiten past de sfeer mooi in de omgeving, van binnen is de inrichting eenvoudig, gelukkig heeft de airco ook een verwarmingsstand, want met 6 graden buiten, is het ook binnen niet heel aangenaam… ’s Avonds een buffet, op zich lekker eten, jammer dat de warmhoud vlammetjes niet zo goed hun werk doen. We komen nog een vriendelijke man tegen die hier al jaren woont/ werkt, maar komt uit India, hij is hier in de middag speciaal heen gereden omdat hij van collega’s gehoord had dat het hier zou sneeuwen… Voor hem valt het tegen dat het regent, wij hebben in Nederland afgelopen week even genoeg sneeuw gezien en kwamen hier toch echt voor de zon….

 

Dag 5              Maandag 18 december 2017, Jebel Shams Via Ferrata

Na het ontbijtbuffet rijden we naar de P waar wandelroute 6 naar de ‘abandoned village’ start, met een korte stop op het Jebel Shams plateau, met een mooi uitzicht over de wadi Nakhur (de grand canyon van Oman), als de wolken even optrekken. De P is bij een klein dorpje, daar is het begin van de wandeling met duidelijke markering aangegeven. We wachten even wat de (regen)wolken doen, als het een beetje begint op te klaren en we ook hier wat uitzicht hebben op de kloof gaan we een stukje lopen. Eerst lopen we weer de bewolking in, maar geleidelijk trekt de bewolking omhoog en hebben we een steeds mooier uitzicht op de prachtige kloof. We lopen naar een heel oud verlaten dorpje met kleine huisjes gebouwd in een inkeping van de rots bij een kleine oase, een erg mooi plekje! Vanaf hier is het even zoeken/ steenmannetjes volgen naar de start van de klettersteig die wat hoger op de berg ligt, nu merken we hoe warm het is als de zon wel schijnt en kunnen de jassen uit. De klettersteig is vrij nieuw en staat ter plaatse niet aangegeven, we hebben de indruk dat er niemand anders deze route doet vandaag, wel zijn er steeds wat geiten die alles goed in de gaten houden. De Via Ferrata is goed aangelegd, met prachtige uitzichten en erg leuke uitdagende stukjes zeker op het 1e deel van de route, erg leuk om te doen! Na het 1e deel even een korte stop bij een grote vlag, gespannen aan de staaldraad en in het midden een stukje lopen naar het 2e deel van de klettersteig. Aan het eind van de klettersteig is het nog een laatste stukje omhoog lopen richting de weg, hier worden we aangesproken door een vriendelijke arabische man die deze klettersteig al heel erg vaak gedaan blijkt te hebben. Hij is met 3 mannen op een houtskoolvuurtje tussen rotsblokken een lunch aan het bereiden en al snel wordt ons gevraagd mee te lunchen. Het is echter nog een stukje naar de auto toe terug, als we vragen hoe lang dit ongeveer is, krijgen we direct een lift terug naar onze auto aangeboden en kunnen we daarna meelunchen, echte Oosterse gastvrijheid waar we al over gelezen hadden. We moeten wel zelf de route aangeven want de chauffeur en degene die meerijdt zijn hier nog niet eerder geweest, de andere mannen blijven achter om de lunch verder te bereiden. Onderweg terug nog even een korte fotostop bij een mooi uitzichtpunt en daarna een uitgebreide lunchstop. We worden erg vriendelijk ontvangen en nemen gezellig plaats op het kleed waar we meekijken hoe een heerlijke maaltijd met kip vers klaargestoomd wordt op het houtvuurtje op een prachtige plekje! De mannen willen graag dat we een echte Omaanse maaltijd meemaken, gezamenlijk op een kleed vanaf schalen eten met je handen! De maaltijd is heerlijk, gestoomde kip met lekkere (voor ons) pittige saus met hartige pannekoekjes en rijst, tja en zie die rijst maar eens netjes met je handen te eten, erg leuk hoe wij hiermee aan het knoeien zijn… Terwijl 1 van de mannen hoopt op regen (ze komen uit Muscat waar het 1/2 dagen per jaar regent) zijn wij blij dat de regenwolk overtrekt, het is met een windje en zonder zon al koud genoeg hier. Na een kopje Omaanse zoete thee en uitwisselen van mail voor de foto’s nemen we afscheid van onze vrienden en mogen we altijd contact opnemen. In de auto staat de thermometer op 10 graden, brrr… eerst even opwarmen met thee bij een kachel in het restaurant bij de bungalow. Daarna nog even een kort ritje naar het uitzicht plateau waar we nu mooi kunnen zien waar we de wandeling/ klettersteig liep, wow vooral de klettersteig zie je vanaf hier niet hoe het gelukt is zo’n steile wand op te klimmen.

 

Dag 6              Dinsdag 19 december 2017, Jebel Shams

Vandaag met een stralend blauwe lucht het weer dat we verwacht hadden in Oman. Om 7 uur zitten we klaar voor een lange wandeling bij het ontbijt, 20 minuten later starten we vanaf de bungalow op 2000 meter hoogte bij 0 graden met een heerlijk opkomend zonnetje een mooie wandeldag naar de top van de Jebel Shams. Al snel kan tijdens het omhoog lopen de jas uit en is het heerlijk wandelweer. Geleidelijk maken we de hoogtemeters en komen we langs prachtige uitzichtpunten, op 2700 meter een erg mooi uitzichtspunt naar de canyon aan de andere kant van berg. Het blijkt hier wel echt gesneeuwd te hebben, want als we hoger komen zien we op steeds meer plekken nog ijs/ sneeuw liggen. Als we op een soort plateau boven de 2800 meter zijn aangekomen hebben we het idee, dat we er bijna zijn, dit blijkt tegen te vallen, het is vanaf hier nog ruim een uur met nog wat extra hoogtemeters doordat je een paar keer een ander bergje op gaat… Zeker als je denkt er bijna te zijn, zijn de laatste meters pittig, echter wel erg mooi, met spectaculaire uitzichten en ook erg leuk met diverse stukjes echt door een dun laagje sneeuw heen. Eindelijk komen we dan even na 12.30 uur (na ruim 5 uur) aan op de top van de Jebel Shams die vanuit de verte toch echt geen bijna 3000 meter hoog lijkt te zijn, hier genieten we even van het prachtige uitzicht om daarna aan de afdaling via dezelfde route te beginnen. Onderweg terug komen we de eerste mensen tegen, die ook onderweg zijn naar de top, later nog een gezin dat op het plateau gaan kamperen vannacht. Na bijna 5 uur afdalen, en volgens de GPS in totaal 24,5 km en 1600 hoogtemeters, komen we dan nog net voor het donker aan bij de bungalow.

 

Dag 7              Woensdag 20 december 2017, Jebel Shams naar Jabal Akdhar

We rijden eerst een stukje de berg om nog even te genieten van de prachtige uitzichten ver de canyon, daarna rijden we verder langs de Wadi Nakhr ruïnes die prachtig aan de voet van de berg liggen, naar de al Hoota cave. We komen om 11.30 hier aan en kunnen mee met de rondleiding die om 12 uur start, een indrukwekkende grot met prachtig gevormde stalagmieten en stalactieten, zeker 1 van de mooiere grotten waar we geweest zijn, met ook heel veel kleine vleermuizen. Helaas is foto’s maken niet toegestaan dus maken we maar wat foto’s van de grot die in de wachtruimte hangen. Daarna rijden we verder naar Nizwa, waar we een leuke wandeling maken door de souks, het fort en het kasteel, vooral het uitzicht vanaf de toren van het fort is erg mooi. We eten een hapje bij een leuk restaurantje gelegen naast het fort. Daarna rijden we weer richting de bergen, grote borden langs de weg geven aan dat op de weg richting Jabal Akdhar alleen 4x4 is toegestaan, dit wordt nog eens extra duidelijk gemaakt door de politiepost waar we staande gehouden worden (en de agent de datum van de autopermit niet goed blijkt te kunnen lezen, dus even denkt dat deze al verlopen is…). Het is vanaf hier ruim een uur rijden over een prima asfaltweg omhoog, volgens de borden is hier echt de 4x4 nodig, naar ons idee hebben we echt steilere wegen met krappere bochten in een gewone auto gereden. Ook hier zijn de uitzichten weer erg mooi, we rijden direct door naar het Jabal Akhdar hotel, we hebben nog 2 hele dagen om van de uitzichten te genieten. Het hotel is wat ons betreft geen aanrader, al is de ligging wel erg mooi.

 

Dag 8              Donderdag 21 december 2017, Jabal Akdhar

Gisteren hadden we een extra rondje met de auto gereden doordat het hotel niet goed in de GPS stond, een prachtige route met onderweg 2 wandelborden, vandaag rijden we terug net voorbij het Alila hotel waar een bord staat met de route van ‘mirage in the mountains’. Het eerste deel gaat door een droge rivierbedding, de wandeling wordt mooier op de plekken waar wel water staat en mooie groene oases zijn ontstaan. Na een leuke route steeds de rivierbedding overstekend komen we uit bij een klein dammetje, hier nemen we de route die omhoog gaat, deze gaat richting een oud verlaten dorpje, ook weer met een prachtige ligging en spectaculaire uitzichten. Via hetzelfde pad dalen we weer richting de dam, hier lopen we omhoog de rivierbedding uit en wandelen we net boven de rivierbedding verder, ook hier weer langs een oud verlaten dorpje, een erg leuke wandeling van ongeveer 7 km. Daarna rijden we weer terug en nemen de afslag naar een grot, de ingang van de grot komen we niet tegen, echter dit blijkt wel een erg mooie route te zijn over een steile onverharde weg met prachtige uitzichten! Aan het eind van de route staan een paar mooie huizen, en ook hier weer een verlaten dorpje op een prachtig plekje tegen de berg aan. Via dezelfde weg rijden we weer terug naar de hoofdweg en vanaf hier naar Al Ayn waar we de auto weer parkeren. Vanaf dit kleine dorpje loopt een steil pad met grote traptreden van rotsblokken naar beneden langs het irrigatiesysteem en door de plateaus waarop groente en fruit verbouwd worden. Leuk om te zien hoe gewassen verbouwd worden in dit droge/ steile gebergte in deze prachtige omgeving. Het pad omhoog gaat deels door een droogstaand waterkanaal en komt weer uit in een klein dorpje, vanaf hier lopen we via de weg weer terug naar waar de auto geparkeerd is, in totaal een wandeling van 5km. Bij een klein restaurantje eten we een hapje, vooral de verse vruchtensappen zijn hier erg lekker.

 

Dag 9              Vrijdag 22 december 2017, Jabal Akdhar

Vandaag maken we een wandeling vanaf het hotel, aan de overzijde van de weg loopt nog een klein stukje een onverharde weg, daarna begint het wandelpad, we hadden geen markering verwacht hier, maar dat blijkt mee te vallen, met oude markeringen in diverse kleuren en steenmannetjes blijkt het pad toch nog redelijk gemarkeerd te zijn, wandelt toch handiger dan alleen op de GPS. Het eerste stuk van de wandeling gaat over een open vlakte met rotsen, we steken een paar droge rivierbeddingen over en dan gaat ook hier een lang stuk van de route door een droge rivierbedding heen, dit loopt niet echt gemakkelijk… Het laatste stuk tot aan de splitsing naar de routes naar 2 passen loopt weer via een leuk paadje omhoog. Bij de splitsing nemen we eerst de linkerkant richting de Wukan pas, dit blijkt het mooiste punt te zijn, na een klein stukje stijgen komen we op een prachtig uitzichtpunt naar de bergen aan de andere zijde. We lopen terug naar de splitsing en daarna naar de Hadash pas ook op 2300 meter, vanaf hier een mooi maar niet zo’n spectaculair uitzicht als vanaf de andere pas. Via dezelfde route lopen we weer terug naar het beginpunt bij het hotel, vooral het laatste stuk over de open vlakte is best warm, niets voor ons om dit in de zomer te doen…

 

Dag 10              Zaterdag 23 december 2017, Jabal Akdhar naar Sama al Wasil Desertcamp

Het blijkt dat het hotel toch wel een fatsoenlijk ontbijtbuffet kan maken hier als er maar voldoende gasten zijn, het hotel is veel drukker en het buffet 2x zo uitgebreid. Via de ‘zeer steile’ asfaltweg rijden we weer naar beneden, de route gaat eerst langs mooie bergen, dan zien we weer woestijnduinen en grazende dromedarissen. Onderweg stoppen we bij een kapper, van een Indiase meneer krijgen we een knipbeurt inclusief een massage. We rijden naar Sama al Wasil Desert Camp, vlak voordat we het zand in rijden verlagen we de bandenspanning, het is 14 km over een goede zandweg naar het desertcamp. Het camp ziet er erg sfeervol uit, leuke hutjes bekleed met kleden en diverse leuke Oosterse plekjes om te zitten, aangekleed met kerstversiering, dit is wel het meest sfeervolle plekje van deze vakantie. We boeken een ‘dune bashing’, om 16.30 vertrekken we in een jeep met privechauffeur (helaas is zelf rijden niet toegestaan) voor een erg leuk ritje door de duinen heen. Het leuke van een chauffeur is wel dat hij heel goed weet wat er nog kan, hij maakt er dan ook een erg leuk ritje van schuin over de duinen heen en snel over steile afdalingen. Met zonsondergang zijn we weer terug op de duin vlakbij het camp en zien we de zon achter de duinen zakken, met tussendoor wat vuurwerk van Chinese gasten. Nog even een klimmetje (best steil….) naar de top van duin voor ons hutje, sleeën naar beneden lukt niet, maar hollen door het zand is ook altijd leuk. In de sfeervolle eettent wordt een lekker buffet geserveerd, inclusief kameel van de barbecue, best lekker.

 

Dag 11              Zondag 24 december 2017, Sama al Wasil Desertcamp naar Ras al Jinz Turtle Reserve

Net voor het ontbijt boeken we nog een ‘cameltrip’ op een dromedaris, die je hier erg veel ziet lopen. Tijdens het ontbijt blijkt de dromedaris al klaar te staan, als we er heen lopen is inderdaad iemand net bezig de 2 dromedarissen gereed te maken voor een ritje. De zitplek is achter de bult, helemaal achterop, dit blijkt aangenamer te zitten dan verwacht. We maken een kort rondje van een half uur, precies leuk om het dromedarisrijden te ervaren, vooral het stukje over een duin heen is erg leuk. Daarna rijden we rond 9 uur weer de woestijn uit, eerst langs een kleine zaakje waar we de banden weer op kunnen laten pompen. We rijden eerst langs Wadi Bani Khalid, wat de mooiste Wadi van het land zou zijn. We zijn hier rond 11 uur, gelukkig is het nu nog niet zo heel erg druk op de zondag voor de kerst. Het is een mooie wadi met veel groen en vooral ook erg mooi gelegen in de rotsen. Leukste is de wandeling vanaf de wadi een stukje door de kloof, af en toen door laagstaand water heen. Erg leuk zijn ook de visjes die overal in poeltjes rondzwemmen. Als we rond 13 uur weer terug zijn van een leuk rondje blijkt het heel veel drukker te zijn geworden, das wel het nadeel van zo’n mooie wadi… We eten hier een hapje bij het buffet en rijden daarna weer verder naar Ras al Jinz Turtle Reserve. We volgen eerst de E35 en rijden daarna via een klein stukje gravel richting de kust, om daarna via de kustweg verder te rijden, onderweg zien we mooie traditionele vissersschepen varen. Om 20.30 zijn we klaar voor de schildpadden excursie, om 9 uur beginnen wij (en vele anderen) toch wat ongeduldig te worden als er nog steeds niets lijkt te gebeuren. Bij navraag blijkt dat de ranger op het strand nog geen schildpadden heeft gevonden, dus naar het strand gaan heeft nog geen zin. Om 21.30 is het dan eindelijk zover dat we in meerdere groepen van zo’n 30 man het strand op mogen, wel er toeristisch… Op het strand eerst nog een praatje, op zich leuk en interessant, maar daar kwamen we nu niet voor… Dan is het eindelijk zo ver en lopen we naar een groene zeeschildpad die achter 2 grote rotsen een nest aan het graven is. De schildpad lijkt toch te bedenken dat dit geen handige plek voor de kleintjes om naar zee te komen, dus stopt met graven en gaat weer terug naar de zee. Daarna zien we nog een babyschildpadje dat zijn weg zoekt naar de zee, wij hebben het idee dat deze de nacht ervoor gevonden is als ‘verdwaald schildpadje’ en nu voor ons is neergezet. Maar ach het is in ieder geval erg schattig om te zien hoe het beestje alle hindernissen (voetstappen in het zand…) moet overwinnen tot de zee en dan na meerdere pogingen eindelijk de zee in gespoeld wordt.

 

Dag 12              Maandag 25 december 2017, Ras al Jinz naar Muscat

Na een korte nacht de wekker om 4.45 uur om nog een schildpaddenexcursie te maken, na een kwartiertje wachten bij de receptie is er een schildpad gevonden en begint de wandeling weer naar het strand, gelukkig is de groep met 15 mensen aanzienlijk kleiner dan gisteravond. Aan de andere kant van het strand als waar we gisteren waren, stoppen we bji een schildpad die in een groot gat zit en deze met zijn flippers aan het afdekken is, met af een toe een diepe zucht, een mooi gezicht! Na even kijken en pogingen om foto’s te maken draait de schildpad zich om en zien we hoe deze langzaam weer na de zee teruggaat. Daarna gaat de gids weg met de mededeling dat alle schildpadden nu weg zijn en wij achter mogen blijven om een mooie zonsopgang te zien. Waar we gisteravond waren, was een plekje met mooi gevormde rotsen dus dit lijkt een mooi plekje om heen te wandelen voor de zonsopgang. Een leuke strandwandeling in het donker langs de zee, langs uitgekomen schildpadeieren en heel veel grote gaten van mogelijke schildpadnesten. Bij de mooie rotsen aangekomen, staan nog 3 mensen, bij nog een mooie grote groene zeeschildpad!! Deze mensen blijken niet bij de rondleiding te horen, maar komen van het vissersstrandje een klein stukje verder op. Het is een nog mooiere ervaring om deze schildpad heel langzaam naar de zee te zien wandelen terwijl het al licht wordt, dit maakt ook de foto’s een stuk makkelijker/ mooier! Rond zonsopgang zwemt de schildpad weer terug de zee in, wat een prachtige ervaring! Vanaf Ras al Jinz rijden we richting Muscat, met een eerste tussenstop bij de Wadi Tiwi. Het water begint onder de snelwegovergang, op zich een prachtig plekje, behalve dan de weg die er boven loopt. De weg loopt door, dus we besloten nog wat verder langs het water te rijden. Na een stukje over hele smalle weggetjes door een dorpje komen we weer bij een mooi plekje met veel groen en water uit. We rijden nog een stukje verder omhoog over smalle straatjes langs huisjes en komen bij een 2e punt uit met een erg mooi uitzicht en mooie vogeltjes. Via hetzelfde weggetje rijden we weer naar beneden, daarna stoppen we bij de Wadi Ash Shab een paar km verderop. Hier is het erg druk bij de P onder de snelweg overgang, er blijken hier bootjes te varen naar de overkant van het water, waarvandaan je een wandeling kunt maken. Dit lijkt ons ook wel leuk dus we nemen een bootje naar de overkant en maken daar een erg mooie wandeling door een prachtige kloof met veel groen heen! Na een half uur komen we aan bij de ‘zwemplaats’ (het bordje verboden te zwemmen, trekt niemand zich iets van aan….), die wel heel erg veel toeristen trekt, dat maakt ook deze prachtige Wadi, toch wat minder mooi. Wij lopen nog een stukje verder door de kloof heen omhoog, een prachtige wandeling met erg mooi uitzicht, en bij de zwemplek vandaan weer lekker rustig, onderweg zien we voor het eerst deze vakantie 2 mooie grotere hagedissen, eerder alleen maar hele kleintjes gezien. Via dezelfde mooie weg lopen we weer terug naar de bootjes, daarna rijden we verder naar ‘de Sinkhole’, onderweg passeren we de ‘Tropic of Cancer’, de kreeftskeerkring. Hier hadden we het drukker verwacht, gezien de drukte bij de vorige wadi, maar dat valt gelukkig mee. Via een trap lopen we een groot gat in waar een 20 meter diep klein meertje in ligt. Het leukste hier zijn de kleine visjes die als je rustig in het water staat aan je huid komen ‘knabbelen’ een grappig gevoel, deze gratis huidreinigingsbeurt. We rijden verder naar Muscat, de hoofdstad van Oman, naar het Centara Muscat hotel, ook weer een luxe hotel met mooie ruime kamer in het centrum. Ons kerstdiner is vlees van de barbecue in het roof top restaurant van het hotel.

 

Dag 13              Dinsdag 26 december 2017, Muscat

Vandaag sightseeing in Muscat, we rijden eerst naar de Souk van Muscat, een leuk marktje met natuurlijk volop souvenirs. Daarna rijden we verder naar het Al Alam Palace, een enorm groot complex gelegen aan de zee, nieuw gebouwd. Naar ons idee met wel erg veel Westerse invloeden waardoor het grootste deel wel erg wit is en de mooie Oosterse sfeer mist, de omliggende tuinen zijn erg kleurrijk en keurig onderhouden. Daarna rijden we weer een stukje Muscat uit langs de zee naar het al khiran natuurreservaat dat langs de zee kleine baaitjes vormt. De eerst afslagen staan vissersbootjes, wij nemen de afslag naar een mooi uitzichtpunt, vanaf hier loopt een paadje een klein stukje naar beneden naar een mooi en vooral ook lekker rustig baaitje. Helaas zit er veel alg in het water en is het hierdoor vrij troebel, de temperatuur is wel lekker en langs de randen zitten nog best veel leuke visjes, zeekomkommers en krabbetjes. Het leukste zijn de bubbels die op sommige plekken omhoog komen, op 1 plek zit een soort ‘bubbelbad’ met continue bubbels die uit de bodem omhoog komen, het water lijkt hier ook wat warmer te zijn. Via de mooie route langs de kust rijden we weer terug, wat in het hele land en ook hier in Muscat opvalt zijn de verschillende prachtige rotondes met mooie kunstwerken/ beplanting. We rijden langs de ‘Grand Mosque’, indrukwekkend groot van buiten, helaas zijn de bezoekerstijden voor toeristen alleen in de ochtend, dus mogen we er niet in. Het is nog een klein stukje terug naar het hotel, daar eten we een lekker chinees buffet.

 

Dag 14              Woensdag 27 december 2017, Muscat naar Sohar

Alweer de laatste echte vakantiedag van deze prachtige en vooral ook heel afwisselende reis, we rijden eerst weer langs de grote Moskee, waar we als toeristen via de zij ingang de moskee mogen betreden. Ook hier is het buiten/ tuin deel prachtig onderhouden, de 1e hal waar we komen is hal mooi, de 2e grote hal van de moskee is echt indrukwekkend mooi en groot. Vooral de enorme grote kroonluchter van kristallen in het midden van de hal en vele kleinere kroonluchters erom heen en het houtsnijwerk zijn erg mooi. Gelukkig waren we redelijks op tijd in de moskee, want als wij alles gezien hebben komen de 35 bussen met mensen van een cruiseschip ook een kijkje nemen… We besluiten een omweg te nemen, om deze dag nog even een keer te genieten van de prachtige bergen. We rijden eerst naar de little snake canyon naar een mooi uitzichtpunt, daarna rijden we verder over een leuke track richting de snake canyon. Onderweg zou een wadi moeten liggen, we zien viel prachtige punten, maar geen idee waar die wadi nu precies geweest is. Bij een tussenstop vragen we na hoever het nog is over het onverharde deel, we blijken na een uur al op de helft van de track te zijn, dus besluiten we de track door te rijden. Het 1e deel van de track is druk met lokalen uit de kleine dorpjes en toeristen, vanaf de snake canyon blijkt dit vooral een erg mooie toeristische 4WD route te zijn. Tijdens een fotostop vragen 2 mannen of we plek hebben om ze een stukje een lift te geven, natuurlijk, deze mannen uit Bangladesh blijken in 1 van de kleine dorpjes te werken en hoger op de berg bij hutjes met geiten te wonen. Even verder op zit de ‘chief’ van deze mannen langs de weg, natuurlijk kan ook hij er nog wel bij. Na 2 uur heel rustig rijden met veel fotostops komen we (eerder dan verwacht volgens de GPS) weer op de verharde weg terecht, vanaf hier is het nog 4 uurtjes rijden naar Sohar, waar we rond 18 uur bij de foodcourt weer lekker een hapje eten en dan weer doorrijden naar Sohar Crowne Plaza, waar we deluxe kamer krijgen omdat we voor de 2e keer hier overnachten.

 

Dag 15              Donderdag 28 december 2017, Sohar naar Dubai

Ook dit keer weer een erg lekker en uitgebreid ontbijt, dit keer met een klein klanttevredenheidsonderzoek, waarbij er nog meer personeel is om continue te vragen of alles naar wens is/ je nog iets extra’s wilt eten/ drinken. In ongeveer een uur rijden we weer naar de grensovergang bij Hatta, aan de ‘Dubai’ zijde moeten we weer naar binnen voor de stempeltjes. Vanaf de grens is het nog ruim een uur rijden naar Dubai, het navigeren met GPS op de hele drukke/ grote snelwegen van het stadscentrum bevalt niet zo goed, dus besluiten we direct naar de terminal te rijden. Om 13.15 zijn we bij de arrivals van terminal 2 waar we de auto moesten parkeren, hier moeten we iemand van Budget car bellen die hier ergens zou rond lopen. Dit blijk inderdaad zo te zijn en in een kwartiertje is deze meneer er, hij wijst ons er op dat de auto erg vies zou zijn…? De auto is inderdaad stoffig van het zand, maar extreem vies (moet je nl extra voor betalen….) vinden wij dit tot echt niet. Als we aangeven dat als hij dit wel extreem vies vindt, we zelf hier de auto wel even schoonmaken is het akkoord en mogen we de auto gewoon inleveren. Om 14.30 gaat de incheckbalie open, checken we in en begint het wachten. De vlucht zou om 17.30 gaan, als er om 17.30 nog steeds niet gebeurd/ er ook geen informatie is over vertragingen of zo, wordt iedereen wat onrustig. Rond 17.45 komt er dan eindelijk een meneer van Transavia, die aan een kleine groep mensen die vooraan staan bij de gate uitlegt dat er op zijn vroegst morgenavond weer een vlucht zal gaan, formele informatie aan iedereen wordt hier niet gegeven, de vertrektijd blijft om 17.30 staan. Dan volgt een periode van wachten/ onduidelijkheid, het blijkt erg ingewikkeld om de juiste papieren in orde te krijgen zodat we weer terug mogen naar de arrivals, om de luchthaven af te komen. Uiteindelijk na een aantal keer verplaatst te zijn (zodat we minder in de weg stonden….) kunnen we dan om 21.15 eindelijk de luchthaven verlaten met alle bagage. In een overvol minibusje (niet gemaakt voor passagiers met bagage) rijden we in ruim een half uur naar een Premiun Inn hotel aan de rand van Dubai, hier mogen we nog aanschuiven bij het dinerbuffet.

 

Dag 16              Vrijdag 29 december 2017, Dubai naar Nederland

Vandaag dus nog een extra dagje Dubai, na een lekker ontbijtbuffet gaat er om 10 uur een minibusje vanaf het hotel naar de Ibn Batuta Mall. Vanaf daar nemen we de metro voor nog een rondje door het stadscentrum door Dubai en eindigen we weer bij de Ibn Batuta Mall, dit winkelcentrum is leuk ingericht in stijlen van diverse landen, met een centrale hal volledig in de stijl van dit land. Om 18 uur staan er 2 minibusjes klaar om weer terug naar het vliegveld te gaan, het hotel wil ook nu weer kijken hoeveel toeristen met bagage er in een busje gepropt kunnen worden… We wachten rustig af en geven aan dat 2 busjes echt te weinig zijn, op 18.15 komt er een 3e busje en rijden we in ruim een half uur weer terug naar het vliegveld. Hier wordt het nog even spannend gehouden als er onduidelijkheid blijft over de incheckbalie, uiteindelijk rond 20 uur is alles duidelijk en kunnen we weer inchecken. Het boarden begint echt keurig op tijd net na 21.30, om 22.30 zijn dan uiteindelijk ook de vertraagde passagiers terecht. Keurig netjes worden we eerst te woord gestaan door de piloot die extra vanuit Nederland is overgevlogen en daarna door de piloot die gisteren ziek was en nu mee terug naar Nederland vliegt. Het voordeel is dat de 80 van de 180 stoelen nu leeg zijn (doordat 70 man overgeboekt hadden naar de vlucht eerder vandaag) en deze vlucht zonder tankstop rechtstreeks naar Nederland kan vliegen, zo heeft de lange vertraging toch best wel voordelen! Na een rustige vlucht landen we om 3 uur op Schiphol, waar ons geduld nog een laatste keer op de proef wordt gesteld door een computerschoring van het bagagesysteem. Om 5.30 zijn we weer thuis na een prachtige en zeer afwisselende reis door Dubai en Oman!